miercuri, 3 aprilie 2019

Cresteri de impozit foarte mari in BULGARIA.

 https://news.lex.bg/промените-в-данък-мпс-от-началото-на-2019-г/


La 7 noiembrie 2018, în a doua lectură, Adunarea Națională a adoptat modificări majore ale Legii privind impozitul pe profit, care va intra în vigoare de la începutul anului 2019. Unele dintre cele mai discutate schimbări au fost cele legate de impozitul pe autovehicule și cum se va schimba anul viitor. În ciuda numeroaselor litigii în Parlament, au fost adoptate modificările propuse inițial, iar până în 2019 ar fi introdus principiul impozitului binar ecologic.

Principiul de calcul al impozitelor în momentul de față

Cadrul legal pentru impozitarea autoturismelor este prevăzut în secțiunea IV a Legii locale privind impozitele și taxele (LTCT). Conform prevederilor art. 55, par. 1 din LTRO, valoarea taxei este determinată de următoarele componente:
  1. o rată stabilită de consiliile municipale în funcție de puterea motorului;
  2. coeficientului, în funcție de anul de fabricație a vehiculului.
Este important de menționat că taxa pe autovehicule face parte din impozitele locale și ca atare depinde într-o mare măsură de municipalitățile individuale . Legea prevede doar cadrul în care se poate determina rata autoturismelor de putere specificată, în timp ce consiliile municipale determină cu o ordonanță exact ce este rata specifică în limitele stabilite de lege. De exemplu, pentru vehiculele cu o putere mai mare de 37 kW până la 55 kW inclusiv, limitele în care municipalitățile pot stabili rata de impozitare pentru autovehicule sunt de la 0,40 la 1,20 BGN pe kW.
Conform metodologiei adoptate în LMTD, cu cât este mai mare o mașină, cu atât este mai mare rata pe care se calculează impozitul. Pe de altă parte, cu cât este mai veche mașina, cu atât este mai mică rata la care se multiplică rata. Principiul de bază care întruchipează această metodă de calculare a impozitului este cel social - pentru persoanele cu venituri mai mici și a căror autovehicule sunt mai vechi, respectiv o taxă ar trebui să fie la un nivel inferior.
Conform versiunii curente a LTCT, formula de calcul a impozitului este următoarea:
(rata x numărul kW ) x coeficientul = valoarea impozitului
Într-un exemplu, calculul impozitului arată astfel:
Pentru un automobil cu 15 ani în urmă , cu o putere a motorului de 75 kW ,   fără un catalizator activ   și înregistrată în Burgas, valoarea impozitului se calculează după cum urmează:
(1,65 x 75) x 1 = 123,75 lv.
Deoarece LLMD definește doar cadrul și consiliile municipale - rata specifică în acest cadru, pentru aceeași mașină a exemplului precedent, dar înregistrată în Sofia , se datorează unui alt impozit:
(1,38 x 75) x 1 = 103,50 BGN
Un impact considerabil asupra valorii impozitului este și prezența unui dispozitiv catalizator activ în vehicul. Pentru vehiculele cu o putere de până la 74 kW inclusiv și cu un convertor catalitic de lucru , impozitul pe vehicul poate fi redus cu până la 60%   în funcție de conformitatea vehiculului cu categoriile de mediu Euro 3, Euro 4, Euro 5 și Euro 6. Chiar și pentru autovehiculele care nu îndeplinesc aceste categorii de mediu, numai prezența unui catalizator înseamnă o reducere de impozit de cel puțin 20% .

Cum se schimbă taxa pe mașină în 2019

La baza schimbărilor în calculul impozitelor se află adoptarea unui nou principiu al legislației, și anume cel ecologic . Esența principiului este că cel care poluează mai mult mediul ar trebui să plătească un impozit mai mare. Deoarece mașinile vechi nu satisfac categoriile de mediu menționate mai sus și dăunează mediului, proprietarii lor vor trebui să plătească un impozit mai mare anul viitor.
În 2019, o componentă de mediu va fi adăugată la formula de mai sus pentru calculul impozitului pe vehicule. Această componentă este legată de standardele europene privind emisiile de gaze de eșapament care definesc valorile emisiilor de gaze de eșapament ale autovehiculelor pe piața europeană. Standardele care vor fi relevante pentru calcularea impozitului pe vehicule sunt: Euro 1, Euro 2, Euro 3, Euro 4, Euro 5 și Euro 6 și EEV . Cu cât este mai mare cifra după standardul relevant, cu cât este introdusă mai târziu și cu cerințele mai stricte pe care aceasta le plasează pentru ecologia vehiculului în cauză. Fiecare autovehicul de pe piața europeană ar trebui să dețină un certificat de la producător pentru a depune mărturie la care din categoriile de mediu face parte. Din anul viitor, în absența unui certificat pentru categoria de mediu a unei mașini și dacă nu poate fi certificat în alt mod, se va presupune că vehiculul în cauză nu are o categorie de mediu și că va fi supus unei taxe mai mari.
Prin adoptarea acestui nou principiu pentru legislația noastră, începând din 2019, formula de calcul a impozitului pe autoturisme va arăta astfel:
Componenta de imunitate x Componenta de mediu = Valoarea impozitului
Componenta de proprietate este calculată conform formulei descrise la începutul articolului
(rata x numărul kW ) x coeficientul = componenta de proprietate
Componenta de mediu este exprimată printr-un factor nou, care este determinat de conformitatea vehiculului cu un standard specific de evacuare. La rândul său, acest factor de mediu va fi mai mare pentru autovehiculele care aparțin categoriilor de mediu mai vechi și, prin urmare, mai scăzute pentru cele care aparțin noilor . În acest fel, proprietarii de autovehicule mai noi și mai ecologice vor datora o taxă mai mică , în timp ce proprietarii de autoturisme mai vechi și care dăunează mediului vor datora mai mult .
Din nou, dat fiind că taxa pe autovehicule face parte din impozitele locale, doar cadrul pentru stabilirea unui factor de mediu în funcție de categoria de mediu relevantă este prevăzut în LTRO. Consiliilor municipale îi revine sarcina de a stabili care va fi raportul în cadrul legal. Din acest motiv, nu există nicio modalitate de a da un exemplu concret, însă o medie de aproximativ 30% va majora impozitul pe autovehiculele care aparțin celor mai scăzute categorii de mediu, iar pentru cele care îndeplinesc cele mai înalte standarde ("Euro 6" și " EEV "), taxa va scădea cu până la 20%.
Din anul următor, pentru vehiculele cu o putere a motorului de până la 74 kW și cu un catalizator activ, scutirea fiscală descrisă mai sus este, de asemenea, eliminată.
Un avantaj fiscal important care va intra în vigoare anul viitor se referă la impozitele datorate pe motorete și motociclete cu o putere a motorului de până la 74 kW . Dacă aceste vehicule îndeplinesc cerințele categoriei Euro 4, proprietarii lor vor plăti un impozit mai mic de 20% și dacă vor îndeplini categoriile Euro 4 mai mari - o rată de impozitare mai mică cu 60%.
În ciuda numeroaselor discuții și speculații cu privire la această chestiune, propunerea de a avea scutiri fiscale pentru autoturismele cu un sistem funcțional de gaze nu a fost acceptată.
Ar trebui să ne așteptăm la alte modificări fiscale în viitor?
O serie de directive ale UE reglementează standardele privind gazele de eșapament și prevăd noi standarde care sunt și mai dure . Aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană este o condiție prealabilă pentru armonizarea ideilor și principiilor legislației noastre cu cele ale Europei. În acest sens, creșterea taxelor pentru vehiculele vechi și neconforme este inevitabilă .
Deși această modificare a legii pare a fi o mare schimbare, pentru o mare parte din vechile mașini din Bulgaria, impozitul datorat înainte de schimbare a fost atât de scăzut încât chiar și o creștere de 30% nu i-ar împovăra prea mult pe proprietari. Din acest motiv, se poate presupune că modificările adoptate nu sunt atât de semnificative din punctul de vedere al impozitării autoturismelor mai vechi cu o taxă mai mare, deoarece sunt importante în ceea ce privește impozitarea vehiculelor mai noi și mai ecologice cu o taxă mai mică. În orice caz, acest principiu este ferm acceptat și aplicat sistematic de către Uniunea Europeană și ne putem aștepta la dezvoltarea sa în două direcții . În primul rând, vor fi create și introduse noi standarde de mediu mai stricte. În același timp, vehiculele mai vechi și cele neconforme vor fi supuse unor taxe mai mari, iar noile mașini "eco" se vor reduce.
* Autorul este o firmă de avocatură Nestori și Milchev. Retipărim articolul cu consimțământul lor explicit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu